Zpět na články

Virtuplex přináší trénink policistů ve VR

Výcvik středočeských policistů se díky tomu zefektivní, zlepší a posune na novou úroveň.

Pro policii Středočeského kraje jsme hledali řešení, které přinese realistické, interaktivní a flexibilní prostředí pro výcvik policistů ve virtuální realitě. Klíčové bylo, aby tréninkové scénáře umožňovaly simulace různých prostředí a situací, které lze navíc optimalizovat potřebám jednotlivých účastníků výcviku. Současně klient očekával také úspory na časovou dotaci pro trénink policistů.

Virtuplex pro potřeby výcviku vytvořil v první fázi tři modelové situace, které umožní policistům interaktivně řešit situace v téměř identickém prostředí reality, tedy i s realistickými zvukovými i vizuálními podněty:

Výcviková střelnice: Tento scénář simuluje situaci, kdy je policista konfrontován s útočícím nebezpečným pachatelem. Cílem je trénovat reakce v krizových situacích a zlepšit schopnost policisty rychle se orientovat a reagovat.

Bytový prostor: Policisté se v tomto scénáři setkají s ozbrojeným pachatelem v bytovém prostředí. Zde se klade důraz na taktiku vstupu a zajištění místa, minimalizaci rizika pro civilisty a efektivní zvládnutí situace.

Školní objekt: Třetí scénář simuluje útok ozbrojeného útočníka v prostředí školy. Policisté budou trénovat koordinaci akcí a rychlé rozhodování za účelem minimalizace škod a ochrany životů.

Kvůli potřebám haptické odezvy, kdy policisté při tréninku využívají zdi pro krytí před pachatelem nebo pro orientaci v tmavém prostředí, vyvinuly vývojáři společnosti Virtuplex tréninkové scénáře tak, aby virtuální prostředí kopírovalo reálné výcvikové prostory policistů. Ti tak nyní mohou pouze nasadit brýle na VR, přes řídící software zvolit konkrétní scénář a samostatně nebo v týmu trénovat různorodé zásahové operace v jejich výcvikovém centru. To klientovi umožňuje využívat prostory kdykoliv chtějí. Součástí tréninku je navíc i mixovaná realita, kdy mohou policisté plnit navazující úkoly nejenom ve VR.

„Nejvíce nás překvapilo, jak může být virtuální realita realistická. Zcela ohromující je grafické provedení jednotlivých scén, doplněných zvukovým projevem. Překvapením byla i skutečnost, jak policisté, kteří v prostředí virtuální reality cvičili prvně, se zcela jednoduše vyrovnali s novým prostředím a postupovali jako v reálné situaci,” hodnotí zkušenost ředitel středočeské policie, generál Václav Kučera.

Virtuální prostředí bylo navrženo tak, aby odpovídalo konkrétním potřebám klienta. V případě spolupráce se středočeskou policií se vývojáři zaměřili na co nejvěrnější simulaci podmínek a situací, ve kterých se policisté mohou ocitnout. Technologie jim díky tomu umožňuje trénovat v bezpečném prostředí, což zvyšuje jejich připravenost a schopnost řešit krizové situace efektivněji.

„Obrovská přidaná hodnota pro klienta je možnost v rámci jednoho fyzického prostoru cvičit různé tréninkové scénáře, ale také situace, které jsou finančně náročné, nebezpečné nebo zkrátka organizačně nemožné. Díky této lokální instalaci a variabilitě scén, je toto řešení vhodným nástrojem nejen pro virtuální trénink. Virtuální realita má své uplatnění také například v showroomech automobilek nebo u developerských projektů,” vysvětluje spoluzakladatel a CEO Virtuplexu Martin Petrovický.

ZPĚTNÁ VAZBA KLIENTA

„Spolupráci se společností Virtuplex hodnotíme jako skvělou, na vysoké profesionální úrovni. Zejména oceňujeme jejich ochotu a schopnost se přizpůsobovat našim podmínkám. Pro nás je velice sympatické, že naše požadavky, mnohdy dosti specifické, jsou pro pracovníky společnosti Virtuplex nejenom ochotně přijatým zadáním, ale i jasnou výzvou,” říká ředitel středočeské policie, generál Václav Kučera.