Zpět na články

Jak hodnotíte virtuální pavilon české účasti na EXPO 2025?

Zeptali jsem se generálního komisaře Ondřeje Sošky, influencera Petra Máry a výtvarnice Michaeli Lesařové Roubíčkové.

Ondřej Soška

Generální komisař české účasti na EXPO 2025

„To, že jsme schopni se podívat na národní pavilon v celé jeho komplexitě a detailech ještě předtím, než začneme stavět, je pro nás obrovská výhoda. Díky virtuálnímu modelu jsme se mohli celým pavilonem projít a včas odladit a vychytat poslední drobné detaily. Když jsme pavilon takto viděli, rozhodli jsme se, že ho musíme odprezentovat i ostatním, protože nemáme šanci stejný zážitek zprostředkovat pouhou fotkou nebo běžnou vizualizací. Ukázat jsme ho tak mohli novinářům i partnerům. A zpětná vazba je výborná. Už nyní hledáme s vedením Virtuplexu řešení, jak celou virtuální prohlídku zprostředkovat i v Japonsku.”

Petr Mára

Český influencer, podcaster, youtuber a technologický evangelista

„Virtuální pavilon české účasti na EXPO 2025 se mi moc líbil. Ve Virtuplexu jsem už poněkolikáté, nejvíc tu oceňuji velikost zdejší haly. Celým projektem díky tomu můžete volně chodit, nemusíte se teleportovat z místa na místo, a vydržíte tak ve virtuální realitě i desítky minut. Můžete se naplno ponořit do vjemů z okolního prostředí a neřešit nějaké své vnitřní stavy.”

Michaela Lesařová Roubíčková

Česká výtvarnice

„Celý architektonický návrh hodnotím jako velice zajímavý a povedený. Líbí se mi kombinace skleněné fasády, která tomu dodává oproti dřevu, které je tam taky zastoupené, úplně jinou dimenzi. Virtuální realita toto vše dobře zrcadlí. Vtáhne vás natolik, že zapomenete, že nejste ve skutečné realitě a máte například tendenci zvedat nohy, když jdete po schodech. Díky tomu, že se můžete ve virtuálním prostředí volně pohybovat, odpadá i jakákoliv závrať a pocit nevolnosti.”

Proč vznikla virtuální podoba českého národního pavilonu pro světovou výstavu EXPO 2025 a jaké budou s pavilonem další plány? Více se dozvíte již brzy v rozhovoru s marketingovým ředitelem českého EXPO týmu, Alešem Kyselou.